Ambasadorka Rogoźna: Marta Ryżek-Kalkowska
Gościem listopadowego zebrania członków Towarzystwa Przyjaciół Rogoźna była Marta Ryżek - Kalkowska (wraz z 7-letnią córką Urszulką), osobą, dla której pieczenie ciast i gotowanie to pasja życiowa. Pani Marta pochodzi z Czarnkowa, ale od 10 lat mieszka (z mężem Sylwestrem i córką) w Rogoźnie przy ulicy Asnyka. Ukończyła studia z zakresu administracji, ale obecnie prowadzi własną działalność gospodarczą - piecze na zamówienie wspaniałe torty (na chrzciny, komunie, urodziny, śluby), a każdy z nich to prawdziwe dzieło sztuki! Jak zdradziła na spotkaniu z członkami TPR, niektóre wymagają zdobienia nawet przez 10 godzin. Jej mistrzowskie wypieki podziwiać można w internecie, gdyż prowadzi bloga: rogoznonawidelcu .blogspot.com. Podziw budzą takie torty jak "Rajski ptak", "Spiderman", "Dynia" ,"Moro" (dla małego wojskowego) czy "Rozeta" (z truskawkami). Jej autorstwa był też tort na jubileuszu 25-lecia rogozińskiego Przedszkola nr 1 im. Kubusia Puchatka. Jednakże pani Marta to również autorka przepisów na tzw. "konkrety"- m. in. sakiewek drobiowych nadziewanych serem, pieczarkami i morelą, faszerowanych muszelek makaronowych, kotletów mielonych z orzechami, schabu z suszonymi pomidorami czy karkówki z warzywami. Ponad 500 jej przepisów krąży w internecie. Znaleźć je także można w wielu czasopismach takich jak: "Chwila dla Ciebie", "Kulinarne Hity", "Kobieta i życie", "Tina", "Ciasta Czytelników", "Przepisy Czytelniczek", "Przyślij Przepis", a nawet biedronkowa "Kropka". Tort pani Marty wygrał ogólnopolski konkurs ogłoszony przez redakcję "Kropki" z okazji wydania 500. numeru tego pisma. Talent pani Ryżek - Kalkowskiej docenili też mistrzowie kulinarni: została Doradcą Smaku Roberta Sowy, a także dwukrotnie wystąpiła w kulinarnych audycjach telewizyjnych: 16. 10. 2015 r. w TVP I, w programie "Przepis Dnia" z Ewą Olejniczak - najmłodszą szefową kuchni w Polsce (przygotowała leczo z makaronem) oraz 21. 05. 2016 r. w "Polsacie" - w programie Ewy Wachowicz - "Ewa Gotuje" - z przepisem na dwukolorową tartę z truskawkową rozetą. Pani Marta stale podnosi swoje kwalifikacje kulinarne, toteż 6. 03. 2015 r. odebrała kolejny certyfikat - tym razem z firmy PAN - Centrum Słodkiej Dekoracji - po szkoleniu: "Nowoczesne techniki dekorowania tortów. Torty okolicznościowe w stylu angielskim". Nie dziwi więc fakt, że ta utalentowana blogerka kulinarna ma wielu klientów - nie tylko z Rogoźna, ale również z rodzinnego Czarnkowa, a także z Wągrowca czy Konina! Mimo ogromu pracy znajduje też czas na działalność charytatywną - przede wszystkim w szkołach i przedszkolach. W tym roku włączyła się w działania Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Czarnkowie. Akcja: "Nie bądź żyła, oddaj krew!" zachęcała do tego, aby zostać dawcą szpiku. Pani Marta ofiarowała upieczony na tę okazję tort "Kropla krwi". Natomiast w ubiegłym roku przekazała władzom Rogoźna na cele charytatywne (na Jarmark Bożonarodzeniowy) pierniki "Wielkopolskie Gwiazdory" oraz pierniki z herbem naszego miasta. W jednym z czasopism kulinarnych określono panią Martę jako "przykład talentu, skromności i sukcesu". Ci, którzy ją poznali osobiście, w pełni zgadzają się z tą opinią. Cieszy, że doceniono panią Ryżek - Kalkowską, przyznając jej "Dyplom uznania" w konkursie: "Kobieta Roku Północnej Wielkopolski 2014" - w dwóch dziedzinach: "Przedsiębiorczość" i "Osobowość". Dyplom ów podpisała posłanka na Sejm RP - M. M. Janyska. W najbliższym czasie pani Marta planuje wydanie książki "Smaki Rogoźna", w której chce przypomnieć dawne przepisy pochodzące z naszego regionu - szczególnie potrawy wykorzystujące dary lasów i jezior (grzyby i ryby). W ten sposób pragnie promować region. Projekt ten, łączący kulinaria z reklamą uroków przyrodniczych i kulturowych regionu, będzie realizowany wspólnie z Wydziałem Rozwoju Gospodarczego i Promocji Urzędu Miejskiego w Rogoźnie. Określenie pani Ryżek - Kalkowskiej mianem "ambasadorki Rogoźna" jest w pełni zasłużone, gdyż przy każdej okazji mówi o naszym mieście, podkreślając jego związek z królem Przemysłem, a także często odwołuje się do dawnych regionalnych przepisów.
(E. M.)