Własnoręczne wyroby – stroiki świąteczne, zdobione pisanki, kartki okolicznościowe, haftowane serwetki oraz wiele innych wielkanocnych ozdób, a nade wszystko bogato i suto zastawione wielkanocne stoły można było zobaczyć na Kiermaszu Wielkanocnym, jaki odbył się 1 kwietnia br. (i to nie prima aprillis) w holu Ośrodka Kultury. Wystawiane wyroby i produkty można było kupić, a potrawy wielkanocnego stołu smakować.
Swoje wyroby prezentowali:
- Stowarzyszenie „Gościnianka” - stół świąteczny, na którym znajdowały się: babka puchowa i drożdżowa, kosz pieczony z ciasta chlebowego, chleb żytni z własnego wypieku, baranki z masła, jajka faszerowane, grzybki z jajek, szynka „swojska” gotowana, schab pieczony z owocami, kiełbasa, żurek, kaczuszki z jajek, sosy, pisanki własnoręcznie robione, a nad całością „czuwał” dumny zając zrobiony w całości z kapusty;
- Stowarzyszenie „Parkowianka” – stół świąteczny, zastawiony potrawami z mięsa, w tym rolady nadziewane, szynka własnej roboty, sosy, tradycyjny żurek z jakiem, jajeczka w otulinie śledziowej, pasta jajeczna z łososiem, wypieki z tradycyjnym mazurkiem, babką gotowaną i plackiem drożdżowym. Całość pięknie udekorowana ozdobami i dekoracją wielkanocną, a na osobnym stole członkini Stowarzyszenia pani Elwira Józefek prezentowała swoje prace: haft koralikowy, ręcznie szydełkowana biżuteria oraz wyroby z papierowej wikliny;
- Warsztat Terapii Zajęciowej z Wiardunek, gdzie można było podziwiać i kupić stroiki świąteczne, obrazy, przypominacze, anioły, świeczniki oraz stroiki okolicznościowe.
- Barbara i Józef Zarębscy – stoisko z pracami szydełkowymi: pisanki, serwetki, prace z papieru i materiału: kartki, koszyczki, palmy, wszystko bardzo piękne o tematyce wielkanocnej;
- sołectwo Budziszewko natomiast zaprezentowało dwa stoły. Pierwszy z tradycyjnym nakryciem i świątecznymi potrawami jak szynka z goździkiem, babka wielkanocna, sernik i baranki z masła. Wszystko w estetycznej, świątecznej oprawie. Drugi stół to wyroby rękodzielnicze, wykonane przez mieszkanki sołectwa. Prym wiódł zając wykonany metodą wstążeczkową oraz jajka ozdabiane wieloma sposobami. Wszystko na szydełkowym, białym obrusie.
- Rodzinny Ogród Działkowy im. K. Marcinkowskiego w Rogoźnie, gdzie na stole znajdowały się stroiki wykonane z gryszpanu, żonkili i świecy, jajka przepiórcze oraz baranki z masła
- Foto-Video-Handel w Rogoźnie zaprezentował wystrój stołu wielkanocnego ze święconką, tj. pisankami ręcznie robionymi, porcelaną wielkanocną oraz koszyk pięknie przyozdobiony w kaczuszki i zajączki.
Przybyli na kiermasz mogli nie tylko nacieszyć pięknymi widokami swoje oczy ale także zaspokoić nieodpartą pokusę smakową.
Organizatorem Kiermaszu było Rogozińskie Centrum Kultury.
Ryszard Dworzański